cloudifacturing

A CloudiFacturing célja a gyártási folyamatok és a termelékenység optimalizálása Cloud / HPC alapú modellezés, szimuláció, online gyári adatok és fejlett adatelemzés alkalmazásával, annak érdekében, hogy hozzájáruljon a gyártó kis- és középvállalatok versenyképességéhez és erőforrás felhasználásának hatékonyságához, ezáltal az Ipar 4.0 terjedéséhez.

A CloudiFacturing több mint 60 európai szervezet támogatását tűzte ki célul (ezek között szerepel számos gyártó kis- és középvállalkozás). Ezen túl mintegy 20 nemzetközi “kísérletet” folytat majd le, amelyek elsősorban a két “Open Call” keretében kerülnek majd kiválasztásra.
Az információs és kommunikációs technológia elengedhetetlen az ipar digitalizálásához; viszont az európai gyártó cégek kevesebb, mint negyede használja az informatikai alapú megoldásokat. Az innovatív megoldásoknak ezért a bevezetésüktől fogva figyelembe kell venniük a technológiai és kereskedelmi méretgazdaságosság elvét, annak érdekében, hogy folyamatosan növelni tudják az európai iparvállalatok versenyképességét (különös tekintettel a kis- és középvállalkozásokra).

Mára a felhő alapú szolgáltatások az ipari digitalizáció ideális eszközeivé váltak. Az olyan sikeres európai kezdeményezések, mint a CloudFlow, a CloudSME vagy a Fortissimo megmutatták a mérnöki szolgáltatások „felhősítésének” előnyeit, a HPC erőforrások, számítási eszközök és a felhő alapú platformok kombinálásával.

A gyártó kkv-k számára a felhő és a HPC technológia újfajta számításokat és problémamegoldást tesz lehetővé, ezáltal versenyképesebbé válnak, mivel a termékek fejlesztési ideje lecsökken, míg a termelés hatékonysága nő.

A CloudFlow és CloudSME partnerei összefogtak, hogy a gyári adatokat felhő alapú mérnöki eszközökkel dolgozzák fel, ezzel:

  • elindulnak a gyártási analitika felé vezető úton,
  • segítik a gyártási folyamatokat online adatokkal, és
  • a termelékenységet és a termelési folyamatokat szimulálva és optimalizálva valós idejű támogatást valósítanak meg.

Három „alkalmazási kísérlet” bizonyítja majd az eredmények alkalmazhatóságát új követelmények felállításával és esettanulmányok elkészítésével. A kísérletek eredményességének maximalizálása érdekében minden kísérletben segítséget nyújt egy innovációs központ (Digital Innovation Hub, DIH):

A projekt keretében megjelent az első Open Call felhívás, innovatív felhasználási esetek azonosítása céljából. Itt megtalálható minden szükséges információ a jelentkezéshez.

Ha jelentkeznél az Open Call-ra, vagy kérdéseid vannak, kérjük, keresd Vicze Gábort: gabor.vicze@innomine.com!